Rachitis symptomen
Rachitis kan heel veel vervelende gevolgen hebben. Rachitis symptomen en tekenen hiervan zijn onder andere:
- botpijn of botgevoeligheid;
- pijnlijke gewrichten;
- zwakke spieren;
- problemen met het gebit;
- spierzwakte (gammele myopathie of ‘floppy baby syndroom’);
- verhoogde neiging tot botbreuken, vooral twijgbreuken;
- vertraagde groei;
- misvorming van de botten, zoals O-benen of kromme benen;
- vervorming van de ruggengraat;
- rechthoekig hoofd, alsmede zwakke en/of afwijkende botten in de schedel;
- zachte schedel (craniotabes);
- misvorming van het bekken;
- Hypocalciëmie (laag calciumgehalte in het bloed);
- Tetanie (ongecontroleerde spierkrampen over het hele lichaam );
- Dubbele malleoli teken vanwege metafysaire hyperplasie
- Verbreding van de pols
Diagnose
Een verbreding van de pols kan eveneens duiden op rachitis. Hierdoor kan in een vroeg stadium al een diagnose gesteld worden. Een arts kan vervolgens daadwerkelijk vaststellen dat het om rachitis/ Engelse ziekte gaat door middel van een bloedonderzoek en een uitgebreid lichamelijk onderzoek.
Bij een bloedonderzoek kan onder andere worden vastgesteld of er inderdaad te weinig vitamine D, calcium en fosfaat in het lichaam zit. Door middel van een urine onderzoek kan ook worden vastgesteld wat de fosfaatwaarden zijn. Via röntgenfoto’s kan de gesteldheid en de vervorming van de botten worden onderzocht. Eventueel zou er nog een botbiopsie gedaan kunnen worden, maar dat gebeurt eigenlijk maar zelden.
Toekomstperspectief
Het is zaak om de aandoening in een zo vroeg mogelijk stadium aan te tonen. Des te eerder je er bij bent, des te groter is de kans op genezing. Denk maar eens aan een plantje dat je scheef in je tuin hebt geplant. Dat plantje zal dan ook scheef gaan groeien en als het eenmaal een grote boom is, is de vorm niet meer te herstellen. Ben je er echter op tijd bij, dan kun je hem nog recht laten groeien. Datzelfde geldt voor een kinderskelet dat wordt aangetast door rachitis.
Bij volwassenen zullen deze afwijkingen echter wel blijven bestaan als ze niet op tijd worden behandeld. In alle gevallen geldt natuurlijk: voorkomen is beter dan genezen.