Vitamine D bij Topvitamins.nl

Rachitis behandeling

Hoe eerder rachitis wordt ontdekt, des te beter is deze te behandelen. Hoe de rachitis behandeling precies is, is afhankelijk van hoe het is ontstaan. Rachitis ontstaat vaak als gevolg van te weinig zonlicht, dan is de oplossing (in de meeste gevallen) niet zo erg moeilijk.

Ga even wat vaker naar buiten, in het daglicht en het liefst in de zon. Te weinig vitamine D kan ook het gevolg zijn van een nieraandoening. Als dit het gevolg is van een nieraandoening, dan is zonlicht alleen niet voldoende. Dan zal ook die nieraandoening moeten worden behandeld. Dit kan in bepaalde gevallen heel lastig zijn. Lees op deze pagina alle symptomen en diagnoses.

Voeding en zonlicht

De aandoening komt het meest voor in ontwikkelingslanden. De grootste veroorzaker is een tekort aan vitamine D, calcium en fosfaat als gevolg van te weinig zonlicht maar vooral door ondervoeding. Om dit te behandelen kunnen supplementen met vitamine D, calcium en fosfaat worden ingenomen.

Ga wat vaker in de zon staan met name als de zon het hoogst aan de hemel staat. Je wordt dan blootgesteld aan UV-B licht, welke ervoor zorgt dat de productie van vitamine D door het lichaam wordt aangemaakt. Sommige mensen nemen levertraan, heilbot en vosterol.

Voorkomen van rachitis

Om rachitis te voorkomen is het belangrijk om elke dag een voldoende hoeveelheid ultraviolet B zonlicht te krijgen, net als voldoende inname van calcium en fosfor via het dagelijkse voedsel. Baby’s met een donkere huid moeten langer aan UV-straling worden blootgesteld. Maakt het lichaam (onze huid) te weinig vitamine D aan, dan kan daarvoor een supplement worden ingenomen als aanvulling op de natuurlijke manier aangemaakte hoeveelheid.