Behandeling

Vitamine D bij Topvitamins.nl

Rachitis behandeling

Des te eerder het wordt ontdekt, des te beter is rachitis te behandelen. Hoe de rachitis behandeling precies is, is afhankelijk van hoe het is ontstaan. Is rachitis ontstaan als gevolg van te weinig zonlicht, dan is de oplossing (in de meeste gevallen) niet zo erg moeilijk.

Gewoon even vaker naar buiten, in het daglicht en het liefst in de zon. Te weinig vitamine D kan ook het gevolg zijn van een nieraandoening. Als dit het gevolg is van een nieraandoening, dan is zonlicht alleen niet voldoende. Dan zal ook die nieraandoening moeten worden behandeld. Dit kan in bepaalde gevallen heel lastig zijn. Lees op deze pagina alle symptomen en diagnoses.

Behandeling met voeding en zonlicht

De aandoening komt het meest voor in ontwikkelingslanden. De grootste veroorzaker is dan ook een tekort aan vitamine D, calcium en fosfaat als gevolg van te weinig zonlicht maar vooral door ondervoeding. Om dit te behandelen kunnen supplementen met vitamine D, calcium en fosfaat worden ingenomen.

Ook wat vaker in de zon en dan met name als de zon het hoogst aan de hemel staat, waardoor je wordt blootgesteld aan UV-B licht verhoogt de productie van vitamine D in het lichaam, net als het innemen van levertraan, heilbot en viosterol.

Voorkomen van rachitis

Om rachitis te voorkomen is het belangrijk om elke dag een voldoende hoeveelheid ultraviolet B zonlicht te krijgen, net als voldoende inname van calcium en fosfor via het dagelijkse voedsel. Baby’s met een donkere huid moeten langer aan UV-straling worden blootgesteld. Maakt het lichaam (onze huid) te weinig vitamine D aan, dan kan daarvoor een supplement worden ingenomen als aanvulling op de natuurlijke manier aangemaakte hoeveelheid.