Rachitis.nl

Oorzaken, symptomen en behandelingen

Rachitis vroeger

Hoe werd rachitis vroeger behandeld?

Rachitis, een aandoening die vooral bij kinderen voorkomt, heeft door de eeuwen heen verschillende behandelingen ondergaan, in lijn met de beschikbare kennis en begrip van de medische wereld.

Vroegere Overtuigingen en Remedies

In vroegere tijden, vooral in de 19e eeuw, waren de overtuigingen over rachitis gekoppeld aan omgevingsfactoren en beperkte medische kennis. Hier zijn wat diepgaandere inzichten:

Overtuigingen over de Oorzaken van Rachitis

 • Slechte Voeding: Men geloofde dat een tekort aan voedingsstoffen, vooral calcium en vitamine D, een belangrijke factor was bij het ontstaan van rachitis. Dit leidde tot pogingen om het dieet van kinderen te verbeteren door middel van voedingssupplementen of wijzigingen in voedselkeuzes.
 • Vervuilde Lucht: Het idee dat vervuilde lucht, vooral in stedelijke gebieden, bijdroeg aan het ontstaan van rachitis was wijdverbreid. Mensen geloofden dat schonere lucht en een gezondere leefomgeving bescherming konden bieden tegen deze aandoening.

Remedies en Behandelingsmethoden

 • Dieetaanpassingen: Omdat men dacht dat voeding een grote rol speelde, werden voedingsaanpassingen voorgesteld. Dit omvatte een toename van voedingsmiddelen die als rijk aan calcium en vitamine D werden beschouwd, zoals zuivelproducten, groene bladgroenten en visleverolie.
 • Blootstelling aan Zonlicht: Er werd sterk geloofd dat zonlicht gunstig was bij de behandeling van rachitis vanwege de link met vitamine D-synthese. Artsen adviseerden om kinderen meer buiten te laten spelen in de zon om de aandoening te voorkomen of te verbeteren.
 • Medische Hulpmiddelen: Sommige medische praktijken omvatten het gebruik van speciale apparaten die kunstmatig zonlicht genereerden, aangezien men geloofde dat dit de vitamine D-productie kon stimuleren.

Vitamine D en Zonlichttherapie

De ontdekking van de relatie tussen vitamine D en rachitis bracht een belangrijke verandering teweeg in de behandeling van de aandoening. Hier zijn enkele punten over vitamine D en zonlichttherapie:

Vitamine D en Rol bij Rachitis

 • Ontdekking van Vitamine D: De relatie tussen vitamine D-tekort en rachitis werd in de vroege 20e eeuw erkend. Wetenschappers ontdekten dat vitamine D essentieel was voor de absorptie van calcium en de ontwikkeling van gezonde botten, wat cruciaal was bij de preventie van rachitis.
 • Vitamine D-supplementen: Om vitamine D-tekort te corrigeren, begonnen artsen vitamine D-supplementen voor te schrijven, zoals levertraan, omdat het een rijke natuurlijke bron van vitamine D is. Dit werd gezien als een effectieve methode om rachitis te behandelen en te voorkomen.

Zonlichttherapie als Behandeling

 • Activering van Vitamine D: Het besef dat blootstelling aan zonlicht de productie van vitamine D in de huid stimuleert, leidde tot het gebruik van zonlichttherapie als behandeling voor rachitis. Kinderen werden aangemoedigd om regelmatig buiten te spelen in de zon.
 • Kunstmatige Zonlichtapparaten: Naast natuurlijk zonlicht werden ook kunstmatige zonlichtapparaten ontwikkeld. Deze apparaten bootsten de effecten van zonlicht na en werden gebruikt in situaties waar blootstelling aan natuurlijk zonlicht beperkt was, vooral in koudere klimaten of in stedelijke gebieden.

De erkenning van de vitale rol van vitamine D bij de ontwikkeling van rachitis leidde tot nieuwe behandelingsmethoden, zoals vitamine D-supplementen en zonlichttherapie, die een aanzienlijke verbetering brachten in de behandeling en preventie van deze aandoening.

Medische Vooruitgang en Verbeterde Behandelmethoden

Met verdere vooruitgang in de medische wetenschap werden vitamine D-supplementen ontwikkeld, wat een effectievere manier bleek om rachitis te behandelen en te voorkomen. Verrijkte voeding met vitamine D werd later geïntroduceerd als een belangrijke preventieve maatregel.

Moderne Inzichten en Behandelingsrichtlijnen

Tegenwoordig is de behandeling van rachitis gebaseerd op een grondig begrip van voedingsstoffen, vitamines en preventieve maatregelen. Artsen adviseren een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vitamine D en calcium, vitaminesupplementen en voldoende blootstelling aan zonlicht als preventieve maatregelen.

Slotgedachten

De geschiedenis van de behandeling van rachitis weerspiegelt niet alleen de evolutie van medische kennis, maar ook het belang van voortdurende medische vooruitgang. Van oude overtuigingen tot moderne wetenschappelijke benaderingen toont het de waarde van voortdurend onderzoek en herziening van medische praktijken om deze aandoening beter te begrijpen en effectief te behandelen.

Rachitisbehandeling is een voorbeeld van hoe medische inzichten door de tijd zijn veranderd, en het illustreert het belang van voortdurende ontwikkeling van behandelingen en preventieve strategieën om deze en andere medische aandoeningen effectief aan te pakken.

Rachitis Ontmaskerd: De Betekenis, Oorzaken, Symptomen, Diagnose en Behandeling

Rachitis, ook wel bekend als de “Engelse ziekte,” is een aandoening die van oudsher geassocieerd wordt met verzwakte botten en skeletproblemen, vooral bij kinderen. Maar wat is rachitis precies, en hoe beïnvloedt het ons lichaam? In deze blog duiken we dieper in op rachitis, van de betekenis en oorzaken tot de symptomen, diagnose en behandeling van deze aandoening.

De Betekenis van Rachitis

Rachitis is een medische aandoening die wordt gekenmerkt door verzwakte botten als gevolg van een tekort aan vitamine D, calcium of fosfor. Deze essentiële voedingsstoffen zijn cruciaal voor de gezonde groei en ontwikkeling van botten, en een tekort eraan kan leiden tot skeletproblemen.

Oorzaken van Rachitis

Het voornaamste onderliggende probleem bij rachitis is een gebrek aan vitamine D. Deze vitamine speelt een sleutelrol bij de opname van calcium en fosfor in het lichaam, wat essentieel is voor de vorming en het behoud van sterke botten. Een gebrek aan vitamine D kan verschillende oorzaken hebben, waaronder onvoldoende blootstelling aan zonlicht, een tekort in de voeding of een aandoening die de opname van vitamine D verstoort.

Symptomen van Rachitis

Rachitis kan een reeks symptomen veroorzaken die variëren van mild tot ernstig. Enkele veelvoorkomende tekenen van rachitis zijn:

 • Vertraagde groei en ontwikkeling bij kinderen
 • Zwakke spieren
 • Pijn en zwelling in de gewrichten
 • Botmisvormingen, zoals kromming van de benen
 • Vertraagde tandontwikkeling
 • Vermoeidheid en zwakte

Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen met een vitamine D-tekort automatisch rachitis ontwikkelt, maar deze symptomen kunnen waarschuwingssignalen zijn.

Diagnose en Behandeling

Als rachitis wordt vermoed, zal een arts waarschijnlijk bloedonderzoek uitvoeren om de niveaus van vitamine D, calcium en fosfor te controleren. Beeldvormingstests, zoals röntgenfoto’s, kunnen ook worden gebruikt om botveranderingen te detecteren.

De behandeling van rachitis richt zich doorgaans op het aanvullen van de tekorten aan vitamine D, calcium en fosfor. Dit kan worden bereikt door middel van voedingssupplementen en een dieet met voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze voedingsstoffen. In sommige gevallen kan fysiotherapie nodig zijn om de spierzwakte en bewegingsproblemen te behandelen.

Voorkomen is Beter dan Genezen

Het beste wat je kunt doen om rachitis te voorkomen, is ervoor zorgen dat je voldoende vitamine D, calcium en fosfor binnenkrijgt. Dit kan worden bereikt door een uitgebalanceerd dieet te volgen en, indien nodig, supplementen te gebruiken. Zorg er ook voor dat je voldoende zonlicht krijgt, omdat de huid vitamine D aanmaakt wanneer deze wordt blootgesteld aan zonlicht.

In conclusie, rachitis is een aandoening die wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine D, calcium of fosfor en kan leiden tot verzwakte botten en skeletproblemen. Het herkennen van de symptomen en vroegtijdige behandeling zijn essentieel voor een goede gezondheid. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen kunnen de meeste gevallen van rachitis worden voorkomen of behandeld. Raadpleeg altijd een arts voor een juiste diagnose en behandeling als je vermoedt dat je of je kind aan rachitis lijdt.

rachitis behandeling

Hoe behandel je rachitis?

Rachitis, ook wel bekend als vitamine D-tekort rachitis, is een zeldzame maar ernstige aandoening die optreedt wanneer het lichaam onvoldoende vitamine D heeft om gezonde botten te vormen. Het komt vaak voor bij kinderen en kan leiden tot botmisvormingen en groeiproblemen. Gelukkig is rachitis te behandelen en te voorkomen. In deze blog bespreken we de symptomen, oorzaken en behandelingen voor rachitis, en bieden we inzicht in hoe deze aandoening effectief kan worden aangepakt.

Symptomen van Rachitis

Rachitis kan een reeks symptomen veroorzaken, waaronder:

 1. Zwakke botten: Kinderen met rachitis hebben vaak zwakke botten, wat kan leiden tot misvormingen zoals kromming van de benen.
 2. Pijn en gevoeligheid: Rachitis kan leiden tot pijn in de botten, vooral in de armen, benen en rug.
 3. Vertraagde groei: Kinderen met rachitis kunnen groeiproblemen ondervinden en kleiner blijven dan hun leeftijdsgenoten.
 4. Spierzwakte: Rachitis kan spierzwakte veroorzaken, wat kan leiden tot moeite met bewegen en lopen.

Oorzaken van Rachitis

Het belangrijkste element in de ontwikkeling van rachitis is vitamine D-tekort. Vitamine D is essentieel voor de opname van calcium en fosfor, mineralen die nodig zijn voor gezonde botten. Een gebrek aan vitamine D kan optreden als gevolg van:

 1. Onvoldoende zonlicht: Vitamine D wordt aangemaakt wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Onvoldoende blootstelling aan zonlicht kan leiden tot vitamine D-tekort.
 2. Onvoldoende voeding: Een dieet dat arm is aan voedingsmiddelen die vitamine D bevatten, zoals vette vis, melk en eieren, kan ook leiden tot tekorten.

Behandeling van Rachitis

Het goede nieuws is dat rachitis kan worden behandeld met de juiste interventies:

 1. Supplementen: De behandeling omvat meestal vitamine D-supplementen om het tekort aan te vullen. Je arts kan de juiste dosering aanbevelen op basis van de ernst van de aandoening.
 2. Calciumsupplementen: Soms kunnen calciumsupplementen ook worden voorgeschreven om de botgezondheid te ondersteunen.
 3. Dieetverbeteringen: Een voeding rijk aan voedingsmiddelen die vitamine D en calcium bevatten, kan helpen bij het herstel en de preventie van rachitis.
 4. Blootstelling aan zonlicht: Veilige blootstelling aan zonlicht kan helpen bij de natuurlijke aanmaak van vitamine D in het lichaam.

Het is van vitaal belang om bij vermoedelijke symptomen van rachitis onmiddellijk medische hulp in te roepen. Met de juiste behandeling en opvolging kunnen kinderen met rachitis herstellen en gezonde, sterke botten ontwikkelen. Het voorkomen van rachitis is ook mogelijk door voldoende vitamine D-rijk voedsel te eten en blootstelling aan zonlicht te bevorderen.

rachitis genezen

Kan rachitis genezen?

Wat is rachitis?

Rachitis, ook bekend als rachitis of Engelse ziekte, is een aandoening die wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine D, calcium of fosfor in het lichaam, wat leidt tot verzwakte en misvormde botten. Het is een ernstige aandoening die vooral bij kinderen voorkomt, omdat hun botten nog in ontwikkeling zijn.

Vroegtijdige identificatie en diagnose

Een cruciale stap in de behandeling van rachitis is het vroegtijdig identificeren en diagnosticeren van de aandoening. Dit gebeurt meestal door middel van bloedtests om de niveaus van vitamine D, calcium en fosfor te meten, evenals door het observeren van symptomen zoals zwakte, pijn in de botten, misvormingen en vertraagde groei bij kinderen.

Behandeling met voedingsstoffen

Een van de belangrijkste benaderingen voor de behandeling van rachitis is het aanvullen van tekorten aan vitamine D, calcium en fosfor. Dit kan worden bereikt door:

1. Vitamine D-supplementen: Het toedienen van vitamine D-supplementen is vaak de eerste stap om de vitamine D-deficiëntie te corrigeren. Dit kan zowel in de vorm van voorgeschreven medicijnen als via veranderingen in de voeding gebeuren.

2. Calcium- en fosforinname: Het verhogen van de inname van calcium- en fosforrijke voedingsmiddelen in de dagelijkse voeding is belangrijk voor de ontwikkeling en versterking van de botten.

3. Blootstelling aan zonlicht: Het stimuleren van matige blootstelling aan zonlicht is ook van cruciaal belang, omdat de huid onder invloed van zonlicht vitamine D kan produceren.

Onder toezicht van een arts

Het behandelen van rachitis moet altijd onder toezicht van een medische professional gebeuren. Een arts kan de juiste dosering van supplementen voorschrijven en de voortgang van de behandeling volgen. In sommige ernstige gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn voor intraveneuze behandeling.

Preventie is de sleutel

Hoewel rachitis kan worden behandeld, is preventie altijd beter dan genezen. Het handhaven van een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vitamine D, calcium en fosfor, samen met voldoende blootstelling aan zonlicht, is de beste manier om rachitis te voorkomen.

In conclusie kan rachitis worden behandeld door het aanvullen van tekorten aan vitamine D, calcium en fosfor, maar vroegtijdige identificatie en behandeling zijn cruciaal voor een succesvol herstel. Het is altijd raadzaam om medisch advies in te winnen voor de juiste behandeling en om te werken aan preventieve maatregelen om rachitis te voorkomen.

Wat zijn de symptomen van rachitis?

Rachitis, ook wel bekend als vitamine D-tekort of Engelse ziekte, is een aandoening die voornamelijk kinderen treft en wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine D, calcium of fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt een essentiële rol bij de opname van calcium en fosfor, wat belangrijk is voor gezonde botten en tanden. Wanneer er onvoldoende vitamine D is, kan dit leiden tot verzwakte botten en andere gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen van rachitis:

 1. Spierzwakte: Kinderen met rachitis kunnen spierzwakte ervaren, wat kan leiden tot problemen met bewegen en lopen.
 2. Botpijn: Pijn en gevoeligheid in de botten, vooral in de armen, benen, wervelkolom en ribben, zijn veelvoorkomende symptomen van rachitis.
 3. Groeivertraging: Rachitis kan de groei van een kind belemmeren, waardoor ze korter kunnen zijn dan hun leeftijdsgenoten.
 4. Vertraagde tandontwikkeling: Kinderen met rachitis kunnen vertraagde of abnormale tandontwikkeling vertonen, wat kan leiden tot problemen met tanden en tandvlees.
 5. Schedelvervorming: Bij zuigelingen kan rachitis leiden tot schedelvervorming, bekend als “rachitische rozetten” of “rachitische beenderen”, waarbij de schedelbotten niet goed groeien.
 6. Zachte botten: De botten van kinderen met rachitis kunnen zacht en buigzaam worden, wat leidt tot misvormingen zoals kromming van de wervelkolom (scoliose) en kromming van de benen (X-benen of O-benen).
 7. Prikkelbaarheid: Kinderen met rachitis kunnen prikkelbaar, rusteloos en humeurig zijn vanwege de pijn en ongemakken die ze ervaren.
 8. Spierkrampen: Sommige kinderen kunnen spierkrampen en spasmen ervaren als gevolg van het vitamine D-tekort.

Het is belangrijk op te merken dat rachitis een aandoening is die kan worden voorkomen en behandeld. Als je vermoedt dat je kind symptomen van rachitis vertoont, is het raadzaam om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Een arts kan de diagnose stellen door middel van bloedonderzoek en röntgenfoto’s en zal meestal vitamine D-supplementen voorschrijven om het tekort aan te vullen. In ernstige gevallen kan aanvullende medische behandeling nodig zijn. Het is ook belangrijk om te werken aan een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vitamine D, calcium en fosfor om rachitis te voorkomen. Raadpleeg altijd een zorgverlener voor advies en behandeling als je vermoedt dat er sprake is van rachitis.

Op welke manieren krijg je vitamine D binnen?

Op welke manieren krijg je vitamine D binnen?

Vitamine D is zeer belangrijk voor een normale spierwerking en voor het behouden van soepele en sterke spieren. Het is dus sowieso zeer verstandig om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Zo kunnen ziektes als rachitis voorkomen en/of bestreden worden, maar is dit daarnaast zeer belangrijk voor iedereen. Het probleem is dat niet iedereen voldoende vitamine D binnenkrijgt en niet weet op welke manieren dat wel kan. In deze blog wordt uitgelegd op welke manieren je vitamine D kan binnenkrijgen.

Zo krijg je vitamine D binnen

Op de volgende manieren krijg je vitamine D in je lichaam:

 • Zonlicht
 • Voeding
 • Supplementen

Hieronder wordt het bovenstaande toegelicht.

Zonlicht

Onze grootste bron van vitamine D is zonlicht. Ons lichaam maakt namelijk vitamine D wanneer het in contact komt met zonlicht. Het is dus zeer belangrijk om voldoende buiten te zijn zodat het lichaam vitamine D kan aanmaken.
Omdat we het weer niet kunnen beïnvloeden is het niet altijd even makkelijk om via zonlicht vitamine D binnen te krijgen. Dat is voor velen een probleem. Het is in Nederland lang niet altijd mooi weer en met de huidige situatie (coronavirus) blijven mensen nog meer binnen zitten. Daarom is het belangrijk om ook naar andere bronnen van vitamine D te kijken.

Voeding

Ook uit voeding valt vitamine D te halen. Vitamine D is vooral te vinden in vette vis. Daarnaast is vitamine D te vinden in eieren en zuivelproducten (zoals melk en halvarine). Het is voor mensen die niet vaak vette vis eten en/of hier niet van houden lastig om via voeding voldoende vitamine D binnen te krijgen, aangezien andere voeding weinig vitamine D bevat.

Supplementen

Vitamine D supplementen zijn een goede bron van vitamine D. De reden hiervoor is vooral omdat ze makkelijk in te nemen zijn. Op deze manier krijg je op een snelle manier vitamine D binnen. Het is hierbij wel belangrijk om kwalitatieve supplementen te kopen.

Conclusie

Vitamine D kun je binnenkrijgen door zonlicht, voeding en supplementen. Wanneer je denkt niet voldoende vitamine D binnen te krijgen door zonlicht en voeding, wat goed mogelijk is, kunnen kwalitatieve vitamine D supplementen uitkomst bieden.

Vitamine D

Wat is vitamine D? En wat zijn de voordelen?

Wat is vitamine D? En wat zijn de voordelen?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine, net zoals vitamine A, E en K. Het woord vetoplosbaar zegt het al: deze vitamines zijn oplosbaar in vetten en oliën. Ook kunnen ze (gedeeltelijk) opgeslagen worden in het lichaam. Voor een gezond lichaam is het belangrijk om over voldoende vitamine D te beschikken. Met behulp van zonlicht kan je lichaam deze vitamine aanmaken en opslaan. Ook kan je vitamine D halen uit voeding en/of supplementen.

Bij voeding moet je denken aan paddenstoelen, visolie, eidooiers en vette vis. De hoeveelheid vitamine D die je uit voeding kan halen is erg beperkt, daarom kiezen veel mensen voor vitamine D supplementen. Deze kan je bijvoorbeeld bestellen op Vitaminstore en via deze link bestel je met korting in de webshop van Vitaminstore.

Voordelen van vitamine D

Er is veel onderzoek gedaan naar de voordelen van vitamine D. Onder andere ook naar de voordelen van het innemen van extra vitamine D door middel van supplementen. Wat is het effect hiervan? En welke voordelen heeft het innemen van vitamine D supplementen? Wij hebben ze hieronder op een rijtje gezet.

 • Sterkere spieren. Meer vitamine D zorgt voor extra sterke spieren en dus meer spierkracht. Ook kan bij mannen de hoeveelheid testosteron verhogen. Testosteron is een hormoon dat mede zorgt voor spiergroei.
 • Verlaagde het risico op kanker. Als je voldoende vitamine D binnenkrijgt verlaagd dit de kans op kanker.
 • Goed voor het hart. Vitamine D is goed voor je hart, doordat de hoeveelheid triglyceriden in het bloed wordt verlaagd, de bloedcirculatie wordt gestimuleerd en de cholesterolwaarden verbeteren.
 • Sterke botten. Zeker bij ouderen is dit een groot voordeel. Vitamine D supplementen helpen namelijk het voorkomen van botbreuken, osteoporose en andere fracturen. Je krijgt dus sterkere botten als je voldoende vitamine D binnenkrijgt.
 • Verlaagd het risico op diabetes. Wist je dat een tekort aan vitamine D het risico op diabetes verdubbeld? Verlaag het risico op diabetes door voldoende vitamine D binnen te krijgen.