Rechtsbijstandverzekering vergelijken

Een rechtsbijstandverzekering, iedereen zou er een moeten hebben. Maar wat zou dan de toegevoegde waarde van het hebben van een rechtsbijstandverzekering kunnen zijn?  Waar zou je op moeten letten als je rechtsbijstandverzekering gaat vergelijken? Lees hier alles over het hebben van een rechtsbijstandverzekering en wat de toegevoegde waarde er van is om er een te hebben.

Wat is een rechtsbijstandverzekering precies?

Een rechtsbijstandverzekering zorgt voor dekking voor de kosten van hulp en advies bij juridische problemen. Wanneer je ontslagen bent vanwege een reorganisatie op je werk zou dit een situatie kunnen zijn waarbij je gebruik zou kunnen maken van de rechtsbijstandverzekering. Ook wanneer je een ongeval in het verkeer hebt gehad en je komt er met de tegenpartij niet uit zou je de rechtsbijstand in kunnen schakelen.

Wanneer je in een dergelijke situatie terecht komt is het fijn om bijstand te krijgen van iemand die alles weet over jouw rechten en plichten. De kosten van deze rechtspersoon wordt gedekt uit de rechtsbijstandverzekering.

Waar let je bij het vergelijken op?

Vergelijken is slim als voorbereiding op het beslissen welke rechtsbijstandverzekering er bij je past. Hierbij vergelijk je de rechtsbijstandverzekering met die van andere verzekeringsmaatschappijen. Dit zijn punten waar je op zou kunnen letten:

·        De hoogte van de premie

·        De algemene voorwaarden

·        Welke kosten onder de dekking vallen

·        De flexibiliteit van de aanbieder

·        De mogelijke eigen bijdrage

Is een rechtsbijstandverzekering verplicht?

Een rechtsbijstandverzekering is zeker niet verplicht, maar wel aan te raden. Een conflict kan er soms zomaar zijn. Hierbij is het ook belangrijk te kijken naar waar je de rechtsbijstandverzekering voor nodig zou kunnen hebbe. Door dit duidelijk te hebben voor jezelf kom je er achter welke verzekering je dan het beste af zou kunnen sluiten. Er zijn namelijk 4 soorten dekkingen bekend:

Inkomensdekking

Met deze verzekering ben je verzekerd voor onenigheid op je werk. Bij ontslag zou je de rechtsbijstandverzekering kunnen raadplegen. Ook als er onenigheid ontstaat over je zwangerschap, je pensioen of ziekte staan de experts van je rechtsbijstandverzekering voor je klaar.

Consument en vermogensdekking

Met deze rechtsbijstandverzekering kan je rekenen op bijstand bij onenigheid over consumentenzaken. Wanneer je tegen een probleem aanloopt na een aankoop en je komt er niet uit met de desbetreffende winkel heb je bijvoorbeeld recht op juridische bijstand. Ook wanneer je een conflict met de buren, vrienden of familie hebt kan je de rechtsbijstand inschakelen. Net als bij een geschil over de huur, koop of verkoop van je woning.

Fiscaal- en vermogensrecht

Bij deze vorm van rechtsbijstand ben je verzekerd voor conflicten die over je vermogen gaan. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan onenigheid die je met de belastingdienst zou kunnen hebben over bijvoorbeeld het terugbetalen van toeslagen.

De dekking in het verkeer

Met vorm van rechtsbijstand ben je verzekerd voor onenigheid in het verkeer. Bij deze rechtsbijstandverzekering heb je ook beschermer als je op de fiets of te voet deelneemt aan het verkeer. Wanneer je onenigheid zou krijgen met de tegenpartij kan je met deze vorm van rechtsbijstand rekenen op juridische bijstand.