Water drinken is een must tijdens het afvallen!

Water drinken is een must tijdens het afvallen!

Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 60 procent uit water.  Water drinken is dan ook essentieel om te overleven.  Wij kunnen enkele weken zonder voedsel overleven, maar zonder vocht, lees water, hou je het maar een paar dagen uit. Idealiter drink je 1,5 liter water per dag en dat bovenop de dranken tijdens de maaltijden. Water biedt het voordeel geen vetten te bevatten, maar ook geen cholesterol, noch calorieën. Bovendien onderdrukt regelmatig water drinken het hongergevoel. Een ideale slankhouder dus. Wil je meer tips? Bezoek dan een diëtist in Amsterdam of voedingsconsulent in Rotterdam.

Belangrijk om te weten

We hebben het hier wel degelijk over zuiver water drinken.  Wees matig met alcohol, maar ook met thee en koffie. Deze dranken leiden tot vochtverlies omdat ze de nieren aanzetten tot een grotere urineproductie. Frisdranken en alcoholhoudende dranken (wijn, bier) bevatten calorieën dus zijn geen goed alternatief. Sommige frisdranken bevatten 20 klontjes suiker per liter. Hieronder vind je nog enkele feiten rondom afvallen en je vochthuishouding:

  • Dagelijks zweet je ongeveer een halve liter vocht uit. Iemand die sport kan soms één tot twee liter vocht verliezen per uur ! Het is dus noodzakelijk voldoende te drinken voor, tijdens en na het sporten.
  • Voor de aanmaak van het vruchtwater en voor een goede ontwikkeling van de baby hebben zwangere vrouwen dagelijks een extra vochtbehoefte van ongeveer 30ml. Bij borstvoeding heb je een extra vochtinname nodig. Het is aanbevolen om 1 liter water per dag extra te drinken.  Het ligt voor de hand dat water drinken in deze situatie extra belangrijk is.
  • Ook kinderen hebben een grote behoefte aan vochtinname. Zij verliezen verhoudingsgewijs namelijk meer vocht dan een volwassene. Zorg ervoor dat een kind voldoende vocht inneemt bij hoge koorts, diarree of braken aangezien dit snel tot uitdroging kan leiden.
  • Naarmate je ouder wordt vermindert het dorstgevoel en ga je bijgevolg minder water drinken. Daarom is het belangrijk dat senioren hun dagelijkse portie water tot zich nemen.  Zet drie flesjes water klaar van 0,5 liter en zorg ervoor dat ze leeg zijn op het einde van de dag.
  • Bij medicatie is het belangrijk dat er voldoende wordt gedronken. Door op geregelde tijdstippen te drinken en voldoende te drinken bekom je een frissere huid, een beter concentratievermogen en minder kans op nierstenen en constipatie.

3 tips voor tijdens het afvallen

De reden waarom vele mensen er tegen opzien anderhalve liter water per dag te drinken is dat ze uit een glas drinken  Men krijgt de indruk dat dit veel is en dat men zich moet forceren om een dergelijke hoeveelheid uit te drinken.

  1. Gebruik plastic flesjes van 0,5 liter.  Je zal merken dat je hiervan vlot kan drinken en je hoeft er slechts drie leeg te drinken om aan je dagelijkse portie te komen.
  2. Kraanwater is perfect. Je hoeft niet noodzakelijk duur flessenwater te kopen. Vul een karaf of enkele flessen met kraantjes water en laat ze een nacht open in de koelkast staan.  Klaar is kees. Er bestaan op de markt ook toestellen die kraantjes water zuiveren.  Meestal hebben deze toestellen als enig effect dat ze de smaak van het water licht veranderen.  Misschien eens proberen.
  3. Na enkele dagen 1,5 liter water per dag gedronken te hebben zal je merken dat je je veel beter voelt. Je krijgt meer energie en een beter gevoel. Een absolute aanrader.