Op welke manieren krijg je vitamine D binnen?

Op welke manieren krijg je vitamine D binnen?

Vitamine D is zeer belangrijk voor een normale spierwerking en voor het behouden van soepele en sterke spieren. Het is dus sowieso zeer verstandig om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Zo kunnen ziektes als rachitis voorkomen en/of bestreden worden, maar is dit daarnaast zeer belangrijk voor iedereen. Het probleem is dat niet iedereen voldoende vitamine D binnenkrijgt en niet weet op welke manieren dat wel kan. In deze blog wordt uitgelegd op welke manieren je vitamine D kan binnenkrijgen.

Zo krijg je vitamine D binnen

Op de volgende manieren krijg je vitamine D in je lichaam:

  • Zonlicht
  • Voeding
  • Supplementen

Hieronder wordt het bovenstaande toegelicht.

Zonlicht

Onze grootste bron van vitamine D is zonlicht. Ons lichaam maakt namelijk vitamine D wanneer het in contact komt met zonlicht. Het is dus zeer belangrijk om voldoende buiten te zijn zodat het lichaam vitamine D kan aanmaken.
Omdat we het weer niet kunnen beïnvloeden is het niet altijd even makkelijk om via zonlicht vitamine D binnen te krijgen. Dat is voor velen een probleem. Het is in Nederland lang niet altijd mooi weer en met de huidige situatie (coronavirus) blijven mensen nog meer binnen zitten. Daarom is het belangrijk om ook naar andere bronnen van vitamine D te kijken.

Voeding

Ook uit voeding valt vitamine D te halen. Vitamine D is vooral te vinden in vette vis. Daarnaast is vitamine D te vinden in eieren en zuivelproducten (zoals melk en halvarine). Het is voor mensen die niet vaak vette vis eten en/of hier niet van houden lastig om via voeding voldoende vitamine D binnen te krijgen, aangezien andere voeding weinig vitamine D bevat.

Supplementen

Vitamine D supplementen zijn een goede bron van vitamine D. De reden hiervoor is vooral omdat ze makkelijk in te nemen zijn. Op deze manier krijg je op een snelle manier vitamine D binnen. Het is hierbij wel belangrijk om kwalitatieve supplementen te kopen.

Conclusie

Vitamine D kun je binnenkrijgen door zonlicht, voeding en supplementen. Wanneer je denkt niet voldoende vitamine D binnen te krijgen door zonlicht en voeding, wat goed mogelijk is, kunnen kwalitatieve vitamine D supplementen uitkomst bieden.