Een last van je schouders met ambulante begeleiding

Soms is het lastig om je eigen leven op orde te krijgen en te houden. Daar heb je wat ondersteuning bij nodig en dat is ook niet erg. Met hulp van ambulante begeleiding krijg je je zaken weer op orde en blijft dat ook zo. Een ambulante ondersteuner kan je helpen bij verschillende zaken. De ambulante begeleiding vindt plaats in een groep of individueel bij jou thuis. Dat is afhankelijk van jouw situatie. Hoeveel en welke ondersteuning nodig is, hangt af van jouw situatie.

Je leven in balans met ambulante begeleiding

Het leven zit soms best ingewikkeld in elkaar. Je moet veel dingen regelen. Je rekeningen betalen, een ziektekostenverzekering afsluiten en andere administratieve zaken regelen. Daar bovenop komt dat het niet altijd makkelijk is om van de bank af te komen. Een opleiding volgen gaat even niet meer, je vrienden werken overdag en jij doet eigenlijk niet zoveel. Je zou wel anders willen, maar je weet niet hoe. Een ambulante begeleider helpt je op de terreinen waar jij ondersteuning nodig hebt. Hij kan je helpen om je administratie weer op orde te krijgen. Als je moeite hebt met het vinden van een goede daginvulling ondersteunt de ambulant begeleider je bij het plannen van activiteiten, het vinden van een dagbesteding zoals vrijwilligerswerk of het zoeken van een geschikte opleiding.

Wie betaalt mijn ambulante ondersteuner?

Deze ondersteuning hoef je niet zelf te betalen. Ambulante begeleiding valt onder de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (Wmo) als je volwassen bent. Ben je nog geen 18 jaar, dan valt deze begeleiding onder de Jeugdwet. De begeleiding wordt betaald door de gemeente. Met behulp van een Persoonsgebonden budget (PGB) kan je zelf je ondersteuning inkopen. Een PGB vraag je aan bij de gemeente. Je kiest zelf je begeleider en maakt ook zelf de afspraken over de invulling van de ondersteuning en het bedrag dat je daarvoor betaalt. Neem het heft in eigen handen en krijg je leven weer op de rails!