Wat is vitamine D? En wat zijn de voordelen?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine, net zoals vitamine A, E en K. Het woord vetoplosbaar zegt het al: deze vitamines zijn oplosbaar in vetten en oliën. Ook kunnen ze (gedeeltelijk) opgeslagen worden in het lichaam. Voor een gezond lichaam is het belangrijk om over voldoende vitamine D te beschikken. Met behulp van zonlicht kan je lichaam deze vitamine aanmaken en opslaan. Ook kan je vitamine D halen uit voeding en/of supplementen.

Bij voeding moet je denken aan paddenstoelen, visolie, eidooiers en vette vis. De hoeveelheid vitamine D die je uit voeding kan halen is erg beperkt, daarom kiezen veel mensen voor vitamine D supplementen. Deze kan je bijvoorbeeld bestellen op Vitaminstore en via deze link bestel je met korting in de webshop van Vitaminstore.

Voordelen van vitamine D

Er is veel onderzoek gedaan naar de voordelen van vitamine D. Onder andere ook naar de voordelen van het innemen van extra vitamine D door middel van supplementen. Wat is het effect hiervan? En welke voordelen heeft het innemen van vitamine D supplementen? Wij hebben ze hieronder op een rijtje gezet.

  • Sterkere spieren. Meer vitamine D zorgt voor extra sterke spieren en dus meer spierkracht. Ook kan bij mannen de hoeveelheid testosteron verhogen. Testosteron is een hormoon dat mede zorgt voor spiergroei.
  • Verlaagde het risico op kanker. Als je voldoende vitamine D binnenkrijgt verlaagd dit de kans op kanker.
  • Goed voor het hart. Vitamine D is goed voor je hart, doordat de hoeveelheid triglyceriden in het bloed wordt verlaagd, de bloedcirculatie wordt gestimuleerd en de cholesterolwaarden verbeteren.
  • Sterke botten. Zeker bij ouderen is dit een groot voordeel. Vitamine D supplementen helpen namelijk het voorkomen van botbreuken, osteoporose en andere fracturen. Je krijgt dus sterkere botten als je voldoende vitamine D binnenkrijgt.
  • Verlaagd het risico op diabetes. Wist je dat een tekort aan vitamine D het risico op diabetes verdubbeld? Verlaag het risico op diabetes door voldoende vitamine D binnen te krijgen.